Kick af van je tijdverslaving: weg met de 9-tot-5 mentaliteit

Bij veel organisaties heerst een dwang om alle werktijden volgens een schema te laten verlopen. Vakanties, parttime dagen, vrije dagen, opleidingsdagen, pauze, thuiswerken, alles wordt vastgelegd. Dit noemt men tijdverslaving. Het gevolg: niets gaat meer vanzelf. Kan het ook anders?


Doordat iedereen zijn eigen agenda heeft, is het vaak moeilijk om vergaderingen te plannen. En als die vergadering er eenmaal is, zitten er teveel mensen aan tafel, en hebben velen van hen een onrealistische agenda. In veel organisaties is er een hang naar structuur, beheersing, overzicht. Het gevolg is dat mensen constant haast hebben, routinematig werken en weinig tijd nemen om zelf na te denken. Men begint om 9 uur en stopt om 5 uur, en in de tussentijd heeft men alleen maar verplichte nummertjes.

Grote kans dat ook jij ’s ochtends en ’s avonds in de file staat op de snelweg, precies vanwege die vaste begin- en eindtijden. In onze diensteneconomie begint een werkdag rond 8.30 uur en eindigt die rond 17.30 uur. Iedereen doet hetzelfde op hetzelfde moment en dus is het druk op de snelweg, in de treinen. Maar het kost onze maatschappij klauwen vol geld! We zijn een transportland, en flexibele werktijden en een slimmere, gespreiden benutting van ons wegennetwerk zou ons al zo’n 750 miljoen op jaarbasis opleveren. Maar werken in de avond wordt nu nog als iets vies van de hand gewezen. Thuiswerken is nog lang niet universeel.

De grootste bron van tijdverspilling is vergaderen. 86 procent van de Europese werknemers vindt vergaderen tijdverspilling. Vergaderen is een activiteit die bij veel professionals staat voor ergernis en zinloosheid en daarmee staat het al jaren in de top 3 van zinloze activiteiten. Vergaderen kost opgeteld (tijd per overleg × aantal deelnemers) enorm veel tijd en dus geld. En dat terwijl al die mensen wel wat beters te doen hebben dan te luisteren naar ellelange verhalen die voor hen misschien niet eens relevant zijn. Mensen kunnen niet tegelijk aan het woord zijn, dus wacht iedereen tot hij aan de beurt is. Dit blokkeert denken, reflectie en verdere verdiepende gedachtes. Tijdens een vergadering is het merendeel van de deelnemers aan het wachten tot ze aan de beurt zijn. Hun brein staat als het ware uit.

[layerslider id=”2″]

Neem tijd om na te denken
Je bent tijdverslaafd als je je werkdag volpropt om de rest bij te houden, terwijl je een gebrek aan focus hebt. E-mailen tijdens het koken, WhatsAppen in de auto, documenten lezen op het toilet. We gaan steeds sneller maar door al dat gejaagd en gebrek aan rustmomenten gaat de productiviteit juist omlahg.

Zelftest: is er bij jouw organisatie sprake van tijdverslaving?
Beantwoord de volgende stellingen door ze een score te geven tussen 1 en 3, waarbij 1 ‘helemaal niet van toepassing’ is, 2 ‘neutraal’ en 3 ‘helemaal van toepassing’. Geef een score tussen 1 en 3
– Ik bepaal mijn werktijden zelf, die worden mij niet opgelegd.
– Ik kan prima mijn werk doen onderweg, thuis of op een flexplek en dit wordt ook aangemoedigd.
– Ik heb tijd om te reflecteren en mijzelf te bezinnen op mijn werkzaamheden, rol en toekomst.
– Als ik om 11 uur op kantoor of op het werk kom, word ik hier zeker niet op aangesproken.
– Het zal mij niet gebeuren dat ik mijn wekker eerder zet om extra vroeg in de ochtend, alleen op kantoor, achterstand in te halen.
– De overleggen die ik bijwoon, zijn zinvol en nuttig en ik lever hier een actieve bijdrage aan.
– De agenda van onze vergaderingen is altijd in overeenstemming met de beschikbare tijd die we hebben.
– In het algemeen besteed ik mijn werkweek nuttig en productief.
– Ik organiseer minimaal twee momenten op de dag om uit mijn werkroutine en waan van de dag te stappen, alleen of met anderen.

Urgent Niet urgent
Belangrijk Belangrijk en urgent
Hoogste prioriteit, direct doen, actie
Wel belangrijk, niet urgent
Inplannen, niet te lang uitstellen
Niet belangrijk Urgent, maar onbelangrijk
Delegeren, tussendoor doen, niet te groot maken
Onzin
Niet doen, stoppen

Tel je score op en bekijk in welke doelgroep je valt:
9-14 = er is sprake van een hoog risico op verslaving
15-20 = er is sprake van een toenemend risico op verslaving
21-27 = er is geen sprake van verslaving

Zit jij in de gevarenzone? Wil je het patroon doorbreken? Vul dan je taken in in deze prioriteitenmatrix. Zo kun je goed filteren op wat belangrijk is en wat niet. Zo krijg je meer grip op je dagelijkse routine. Door het uitstellen of afzeggen van niet-urgente, onbelangrijke taken zul je meer tijd overhouden!

Bron: Frankwatching

Vragen over dit artikel? Neem contact op met het team van OndernemersBag!

Blogartikelen geschreven door OndernemersBag. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: