Netjes met twee woorden spreken, jezelf voorstellen, eet zoals het hoort, zeg ‘u’. Opvoedkundige lessen die velen van ons ter harte hebben genomen. Maar wat is de verstandige keus op je bedrijfswebsite? Is ‘u’ niet te onpersoonlijk?
Ken je iemand niet, spreek hem dan met ‘u’ aan. Je kent je websitebezoekers niet, dus dat zou een logische keuze zijn.
We leven echter in een andere tijd dan die van toen onze vaders jong waren. Een andere generatie. De u-vorm maakt je toon formeler, schept afstand tussen de lezer en de ondernemer. Het is niet per ongeluk dat banken, verzekeringsmaatschappijen en begrafenisondernemers allen standaard voor ‘u’ kiezen.
Niet vanzelfsprekend meer
Respect zit vandaag de dag niet zozeer ingebakken in de aanspreekvorm. Bovendien is in het zuiden des lands, en zeker in België, de u-vorm een verkapte je-vorm. Het wordt in het noorden van de Lage Landen vaak juist als overdreven deftig ervaren: doe niet zo formeel! De je-vorm maakt je toon meer informeel, vlot, eigentijds en persoonlijk.
De keerzijde van de je-vorm
Wat kan er misgaan? Niet heel veel, maar mensen kunnen wel op hun tenen getrapt zijn omdat ze de u-vorm verwachten. Met name mensen van boven de 50 vinden de u-vorm nog wel vanzelfsprekend. Hou de leeftijd van je doelgroep in gedachten. De tweede en belangrijkste overweging is natuurlijk wat bij je branche past. Een sportschool doet er goed aan de je-vorm aan te nemen. Een schoonheidsspecialiste die zich richt op oudere dames is waarschijnlijk beter af met de u-vorm.
Je kunt jezelf natuurlijk wel de vraag stellen: als iemand al boos wordt vanwege de verkeerde aanspreekvorm, is hij dan wel een klant die bij je past? Is het niet belangrijker om elkaars kwaliteiten te respecteren en waarderen?
Je versus u: maak een keuze
Maak met deze informatie in je achterhoofd een keuze: je of u. Heb je eenmaal gekozen, wees dan consistent. Niet alleen op print, maar ook online, op je website en op social media. Het is toch raar als je in je e-mailingen mensen met u aanspreekt, maar in een face-to-face gesprek opeens begint te jij-en? Ook al kies je een vorm waar een segment van je klanten zich aan stoort, je komt toch professioneler over dan wanneer je per gelegenheid een andere vorm kiest. Dat kan ook weer leiden tot verwarring: waarom is hij een ‘u’ en ben ik een ‘jij’? Word ik niet serieus genomen?
Meer vragen over succesvol schrijven? Neem contact op.
Dit Blogartikel is geschreven door Ketty Lollia voor OndernemersBag.
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe blog artikelen? Schrijf je dan in voor de NIEUWSBRIEF.
Vanuit het oogpunt van gastvrijheid is het altijd het beste van oudsher om u te gebruiken. Ik vind wel dat je per zaak naar je eigen doelgroep moet kijken om te zien wat daar het beste bij past, zodat je dit in alle communicatiemiddelen door kan voeren.
Hi Cas, Bedankt voor je opmerking. We zijn het eigenlijk ook eens met jou dat het gebruik van ‘u of je’ afhankelijk is van je doelgroep, net als de kleding die je draagt, moet passen bij de functie die je vertegenwoordigt.