karin

Ik ben Karin Kleis, inmiddels 26 jaar getrouwd en samen met mijn man heb ik 3 kinderen van 18, 22 en 25 jaar. Sinds 1992 wonen wij in Almere. Als zelfstandig kraamverzorgster mag ik mensen coachen in een van de bijzonderste periodes in hun leven, namelijk de geboorte en de 1e week van en met hun baby(s).

Wat doet een kraamverzorgster?

Tijdens de kraamweek ondersteun ik het gezin in hun dagelijkse routines en coach ik hen bij het leren kennen van hun (jongste) kindje en de vaardigheden in het verzorgen. Ik overleg met verloskundigen, lactatiekundigen, huisartsen
en andere betrokkenen in het zorgtraject.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Als jong meisje was het al mijn droom om een eigen bedrijf te hebben. Na diverse baantjes ben ik de opleiding tot kraamverzorgende gestart. Ik heb mijn ervaring met veel plezier bij een aantal grote landelijke bureaus opgedaan maar na het werken voor kleinere bureaus heb ik besloten de VAR verklaring aan te vragen en voor mezelf te beginnen. Ik kon nu starten met de gezinnen en ze de zorg geven die zij nodig hebben, de uren plannen in overleg en zelf de kennismaking,
de intakes doen en nazorg geven. Mijn broertje is mijn grote voorbeeld. Hij heeft zijn eigen keukenmakerij vanuit het niets opgebouwd. Kwaliteit loont.

Hoeveel uren steek je wekelijks in je onderneming?

Ik werk zo’n 100 uur per maand in de kraamzorg. Daarbuiten besteed ik zo’n 20 uur per maand aan administratie, planning, informatiegesprekken en contacten via facebook. Momenteel ben ik bezig een nieuw traject in kraamzorg te starten, dat kost ook de nodige tijd. In de avonduren werk ik af en toe als klantadviseur voor groepsveiling.nl. Je kunt dus stellen dat ik “fulltime plus” werk. Doordat de meeste uren in de 8 dagen zorg vallen, houd ik genoeg dagtijd over voor andere zaken.

Wat is het grootste probleem waar je tegen aan bent gelopen met je onderneming ?

(H)erkend worden is een flinke uitdaging. Zwanger Almere is niet echt op de hoogte van de mogelijkheid om te kiezen voor een ZZP-er in plaats van voor een groot bureau. Samenwerking met verloskundigen is lastig omdat zij er vaak niet voor kiezen om een lijst met ZZP-ers toe te voegen. Toetreden als ‘eenling’ tot een samenwerkingsverband van professionals in de kraamzorg is ook een flinke uitdaging.

Hoe zie je de toekomst voor jou in?

In de toekomst verwacht ik door een nieuw samenwerkingsverband van kraamverzorgenden een betere samenwerking te ontwikkelen met andere professionals in de geboortezorg. Het werkgebied is nu nog heel ruim. In de toekomst zal ik meer werkzaam zijn in Almere. Door specialisatie en bijscholingen zal ik mijn cliënten steeds meer kunnen bieden.

Als ondernemer, voor welke risico wil je andere ondernemers waarschuwen?

Zorg voor een vangnet of een backup systeem. Zoals ik nog graag klantadviseur ben als vangnet en ervaringsdoel voor als de kraamzorg niet blijkt te lukken.

Wat voor advies zou je geven aan andere ondernemers?

Droom, denk, doe! En niet opgeven na 1 poging. Houdt tijd over voor je relatie, je gezin, je eigen ontspanning en vooral voor jezelf. Neem beslissingen over aanbiedingen nooit direct maar slaap er gerust een nachtje over. Karin hoopt dat zwanger Almere alle kansen krijgt om kennis te maken met zelfstandige kraamzorg. Op die manier kan de zwangere zelf de keuze maken voor een groot bureau of een zzp-er. Beide worden vergoed door de zorgverzekeraar. Ook is er bij de ZZP-er een prima vangnet geregeld in geval van overmacht.

Bedrijfsnaam: Karin Kraamt
Dienst: Kraamzorg
Locatie: Almere
Rechtsvorm: ZZP-er
Hoelang: sinds 1 juli 2015
Website: www.karinkraamt.nl

 

Wil je ook een interview plaatsen op onze website? Laat het ons hier weten en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om de voorwaarden te bespreken.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en nieuwe interviews? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan ook GRATIS het E-boek ‘Social Media voor Ondernemers‘.